SPA – SLIEDRECHT 2014

Vrijdag 12 en zaterdag 13 september is de 16e Spa – Sliedrecht verreden. Dit is een toertocht over twee dagen zoals de naam al doet vermoeden is de start in Spa (Be), eindigt in Sliedrecht.
DEELNEMERS
Deze toertocht is ondertussen een begrip onder de wielrennende Sliedrechtenaren. Maar een blik op de deelnemerslijst zegt voldoende, ook buiten Sliedrecht krijgt deze toertocht steeds meer bekendheid. Dit jaar stonden er maar liefst drie PaxX renners aan de start namelijk Erik, Theotimus en Rik.
VERTREK EN DE BUSREIS
Vrijdag 7:15 was het bij fietsenmaker Kramer in Sliedrecht al behoorlijk druk. Alle deelnemers waren al druk in de weer met zich aanmelden, fiets in de aanhanger zetten en de rest van hun spullen in de bus te laden. Nog een bakkie koffie voor vertrek en dan op richting Spa.
De bus reis naar Spa is al een hele belevenis, stop in een bus allemaal mensen met een voorliefde voor de racefiets en de meest heroïsche, grappigste en/of bizarre wielerervaringen vliegen je om de oren. Heerlijk om aan te horen! Maar je voelt gaande weg ook steeds meer de spanning groeien, we gaan zo fietsen! Welke colletjes staan er vandaag ook alweer op het programma? Wat is de stijgingspercentage van die ene beklimming? Hoeveel moeten we eten en drinken voor de koers en tijdens de koers?
SPA
Aangekomen in Spa worden de bussen leeg getrokken de fietsen uitgeladen. Snel omkleden om vervolgens naar de fontein in het centrum te gaan voor de traditionele groepsfoto van alle deelnemers. Dan is het eindelijk tijd om te gaan vertrekken, als eerste groep 1 de op papier snelle groep. Aangezien ik en Theotimus in deze groep mee reden kan ik daarover wat ervaringen delen. Voor ons stonden vandaag 125 kilometers op het programma met ruim 2200 hoogtemeters, een serieuze etappe dus. Ten opzichte van de andere twee groepen reden wij 20 kilometer meer. Dit wil niet zeggen dat deze groepen geen prestatie van formaat hebben neergezet want voor hen lag er een 105 kilometer lange parcours te wachten met zo’n 1500 hoogtemeters.
KLIMMEN!
De eerste twee beklimmingen (Col du Rosier en Hockai) reden we als groep naar boven, de benen moesten nog wel even warm en los gereden worden. Ze voelden best een beetje stram aan na de busreis. Daarna waren de benen wel zo’n beetje warm gedraaid en de groep wilde graag meer tempo rijden, en op beklimmingen waren er verschillende die graag hun klimmerscapaciteiten tentoon spreiden. Als eerste boven komen was voor een aantal een pree. Er werd soms gestreden op de beklimmingen als of het om de bolletjestrui ging uit de tour.
Dit merkte onze voorrijder ook wel hij ging steeds harder de beklimmingen op maar moest daarvoor zijn tol betalen, wat hij uiteraard zelf niet leuk vond en maar moeilijk kon verkroppen. Maar goed dat kon de pret niet drukken, genietend van het mooie weer en de omgeving reden we verder. Voordat we in Aachen aan zouden komen hebben we onder andere de Loorberg, Vijlenerberg, Camerig, Kruisberg en Eyserbosweg en bij Vaalserberg (drielandenpunt) beklommen.
FINISH ETAPPE 1
De finish van deze etappe was bij de jeugdherberg in Aachen waar we ook zouden overnachten. Na een heerlijke pastamaaltijd te hebben genuttigd en een verfrissende douche te hebben genomen was het nog even na borrelen op het terras genietend van een prachtige nazomeravond. De nodige belevenissen van de dag werden besproken onder het genot van een heerlijk Duits biertje. Maar uiteindelijk maakte niemand het echt laat want de volgende dag stond de tweede en laatste etappe op het programma.
ETAPPE 2
Zaterdagmorgen na een stevig ontbijt maakte iedereen zich op voor het tweede gedeelte van Spa – Sliedrecht. Veel hoogtemeters zouden er niet meer gemaakt gaan worden, maar toch in de eerste 50 kilometer van de in totaal 215 kilometer tellende etappe, waren wel onder andere de beklimmingen van de Gulpenerberg, Cauberg, Maasberg in het parcours opgenomen. Ondanks de lengte van deze etappe had de groep drang om lekker tempo te rijden, net als de dag ervoor werd het enthousiasme getemperd door de voorrijder van de groep. Na de eerste stop deze dag bleek dat hij zelf geen goede benen had en stapte af en nam plaats in de volgauto. Met als resultaat dat het tempo in de groep een behoorlijk stuk omhoog ging.
TOUREN ZONDER NARIGHEID
Er werd lekker doorgereden door nog een stukje België en vervolgens werd Brabant doorkruist. Mooie over het algemeen rustige wegen langs pittoreske dorpjes. Komen we aan bij Oisterwijk waar de laatste stop is bij een pannenkoekenrestaurant, en die pannenkoek laten we ons goed smaken. Dan wordt er koers gezet richting Gorinchem. Dit verloopt allemaal voorspoedig en alle renners komen daar veilig aan. Op een enkele lekke band en wat kettingproblemen na is er gelukkig geen erge narigheid geweest tijdens deze twee dagen, wat de euforie alleen maar ten goede kwam.
Vanuit Gorinchem wordt er door alle drie de groepen gezamenlijk koers gezet naar Sliedrecht. Nog even de ervaringen van de rit met bekenden in het peloton delen en we kunnen ons opmaken voor het onthaal in Sliedrecht.
DE FINISH
De finish is bij fietsenmaker Kramer, we komen aan en er zijn toch behoorlijk veel mensen komen kijken naar het onthaal van de renners. Voor de kinderen is er zelfs een springkussen opgezet. Voor iedereen is er nog een hapje en een drankje, overal worden renners gefeliciteerd met hun prestatie. Maar dan is er toch echt een einde gekomen aan twee mooie wielerdagen die qua beleving het beste omschreven kunnen worden als een mix van echte wielerbeleving en schoolreisgevoel.
GENIETEN MET EEN GROTE EN ZACHTE G
Met in het totaal 340 kilometer en een kleine 3000 hoogtemeters in twee dagen ging ik moe maar uiterst voldaan naar huis, nagenietend van een heel mooi wielerevenement.

Rik Koorevaar